Poročilo Zimskega sestanka Združenja ortopedov SZD; Valdoltra 16.1.2015

Zimsko srečanje Združenja ortopedov SZD je potekalo 16.1.2015 v Ortopedski bolnišnici Valdoltra. Srečanja se je udeležilo 32 slušateljev, pretežno ortopedov in specializantov ortopedske kirurgije iz petih bolnišnic : UKC Ljubljana, UKC Maribor, SB Slovenj Gradec, SB Celje, SB Izola (travmatolog dr. Ravnikar) in OB Valdoltra. Prisoten je bil tudi predstavnik ambulantnih ortopedov. Srečanje je bilo prijavljeno na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS), zato so prisotni pasivni udeleženci pridobili 2 kreditni točki, aktivni udeleženci pa 3 kreditne točke stalnega podiplomskega izobraževanja za ohranitev licence. Tokratni Zimski sestanek Združenja ortopedov SZD je potekal na temo artroskopij na spodnji okončini. Predavatelji so bili naprošeni, da predstavijo trenutno veljavne koncepte artroskopske kirurgije spodnje okončine.

Sestanek je potekal po sledečem dnevnem redu:

16.30 – 16.40 Pozdravni govor in uvod (R. Trebše)
16.40 – 16.55 Artroskopija gležnja (B. Ambrožič)
16.55 – 17.10 Artroskopija kolena ( M. Drobnič)
17.10 – 17.25 Artroskopija kolka (K. Stražar)
17.25 – 17.40 Odmor
17.40 – 17.55 Predstavitev asociacije Mediteranian Federation of Orthopedics and Traumatology (M. Sajovic)
17.55 – 18.10 Glasovanje o včlanitvi (R Trebše)
18.10 – 18.20 Društvena vprašanja (R Trebše)
Dr. Ambrožič je predstavil indikacije in rezultate artroskopije gležnja ter nakazal predvidene razvojne trende. V diskusiji smo ugotovili, da so artroskopski posegi ob pravi indikaciji gležnja bolj uspešni, kot se je pričakovalo in bi jih bilo treba izvajati pogosteje. Potrebno bi bilo popularizirati uporabo te kirurške tehnike na več ortopedskih oddelkih.

Dr. Drobnič je kritično predstavil indikacije za artroskopske posege na kolenu. Predvsem pregled novejših spoznanj o (ne)uspešnosti zdravljenja artroze, degenerativnih okvar meniskusa in raztrganin sprednje križne vezi. Poudaril je pomen konzervativnejšega pristopa k indikacijam za tovrstne posege. Pripravil je tudi pregled intraartikularnih, neoperativnih intervencij za zdravljenje predvsem degenerativnih obolenj.

Dr. Stražar je predstavil indikacije za artroskopijo kolka, ter omejitve. Indikacijsko območje zajema predvsem intraartikularno patologijo labruma ter anatomske nepravilnosti brez pridruženih degenerativnih sprememb in prehude displazije.

Dr. Sajovic je predstavil mediteransko ortopedsko združenje Mediteranian Federation of Orthopedics and Traumatology za katerega smo dobili povabilo k članstvu. Po predstavitvi smo glasovali glede pridružitve in enoglasno sprejeli sklep, da je združenje zainteresirano za pridružitev. Elektronsko pismo o nameri sem na Medfort že poslal in čakam na odgovor.

Predsedovanje združenju se nama je izteklo in predlagan je bil novi predsednik združenja dr. Stražar, ki bo tudi pripravil naslednji sestanek predvidoma v aprilu letos, na katerem bomo glasovali o njegovi potrditvi za predsednika Združenja ortopedov.

V okviru EFORT-a smo dobili povabilo, da predlagamo specializanta kateremu EFORT krije travelling fellowship, ki ga organizira Hrvaško ortopedsko združenje. Do sedaj sva dobila dve prijavi. Kandidata morava prijaviti v februarju.

V razmislek za razpravo

Med pomembnejšimi nalogami, s katerimi se bo združenje moralo soočiti v bodoče sta predvsem dve. Ureditev spiska članov ter uvedba članarine in morebitna sinhronizacija specializantskega kurikuluma z evropskim kurikulumom.

Trenutno rednega spiska članov Združenja ortopedov nimamo, pač pa zgolj pomanjkljiv nabor elektronskih naslovov slovenskih ortopedov. Na podlagi javnih podatkov ZZS je v Sloveniji trenutno registriranih 134 ortopedov, oziroma ortopedskih kirurgov. Aktivna sta 102 ortopeda, od tega 15 specializantov. Trenutno je upokojenih 28 ortopedov, 4 registrirani ortopedi pa so dejavni v drugih branžah. Glede na to, da v združenju ni postavljenih kriterijev za članstvo, zaenkrat delujemo kot da so člani vsi v registru ZZS, torej 134 oseb. Slednje je pomembno tudi s stališča letne članarine za EFORT-u, ki je bila do sedaj 4 EUR na člana, predvideva pa se do 100% povečanje. V izogib nepotrebnemu prekomernemu plačevanju EFORT-u, predvsem pa na račun boljše kontrole nad članstvom in nad bonitetami, ki jih to nudi tudi preko EFORT-a predlagava, da Združenje povabi vse registrirane ortopede pri ZZS k članstvu v Združenju ortopedov. Pismu bi bila priložena pristopna izjava in informacija o višini letne članarine, za katero predlagava 20 EUR, neglede na status člana. Združenje bi članom tudi izdalo potrdilo o članstvu in jih vsako leto tudi obvestilo o podaljšanju članstva. Sponzorska sredstva za pokrivanje stroškov obstoja so namreč omejena, ne toliko zaradi pomanjkanja sredstev, kot zaradi težavnosti in regularnosti pridobivanja sponzorskega denarja za financiranje naših aktivnosti.

Predlagava tudi, da bodoče vodstvo Združenja ortopedov sproti obvešča vse trenutne specializante ortopedske kirurgije v državi o terminih in možnostih Travelling fellowshipov v prihodnosti. S to prakso smo v bistvu že začeli in bi želeli, da se ohrani.

Evropski ortopedski kurikulum (European Curriculum of Orthopaedics and Trauma), katerega namen je poenotenje znanj in veščin, ki jih ortopedski kirurg in travmatolog potrebuje v Evropski uniji in katerega namen je služiti kot vodilo nacionalnim združenjem za sinhronizacijo svojih kurikulov, je trenutno v sklepni fazi javne razprave v okviru EFORT-ovih izobraževalnih komisij (European Educational Platform). Predvideva enotno izobrazbo ortopedov in travmatologov, kar pomeni, da bodo v bodoče travmatologi verjetno morali izhajati iz ortopedskih vrst, in ne kirurških. Najverjetneje bo potrebno zaradi tega okrepiti travmatološki del našega kurikuluma. V okviru društva se bomo morali odločiti za predlog sprememb, ga sprejeti in predstaviti ZZS, ki vodi potek specializacij.

Rihard Trebše

Rene Mihalič

This Post Has 50 Comments

  1. Pingback: relx

  2. Pingback: โกง

  3. Pingback: track1&2 shop

  4. Pingback: بت فوروارد سایت - betforward

  5. Pingback: social ethical issues examples

  6. Pingback: https://boccadentalspa.com

  7. Pingback: hublot replica

  8. Pingback: bandar77

  9. Pingback: paito warna

  10. Pingback: dewaqq

  11. Pingback: Dentist in Las Vegas Nevada

  12. Pingback: http://95.111.232.180/

  13. Pingback: mơ thấy đỉa bám đầy người

  14. Pingback: tree cutting

  15. Pingback: tinysexdolls

  16. Pingback: 커즐

  17. Pingback: mơ cãi nhau đánh con gì

  18. Pingback: mơ thấy đá bóng đánh con gì

  19. Pingback: fake watches

  20. Pingback: goldendumps

  21. Pingback: nằm mơ thấy đầu người

  22. Pingback: Homes

  23. Pingback: Intelligent automation

  24. Pingback: regression testing solutions

  25. Pingback: พีจีสล็อต/พีจีสล๊อต

  26. Pingback: غذای خشک سوپر استارتر

  27. Pingback: mơ thấy ác mộng

  28. Pingback: mơ thấy xương người

  29. Pingback: nằm mơ thấy cháy xe máy

  30. Pingback: 먹튀검증하는법

  31. Pingback: mơ bắt được cá chép

  32. Pingback: mơ thấy kim cương

  33. Pingback: nằm mơ thấy người thân bị bệnh

  34. Pingback: XFINITY Store by Comcast

  35. Pingback: mơ thấy bị bắn

  36. Pingback: DevOps Consulting Companies

  37. Pingback: mo thay ran danh de con gi

  38. Pingback: nam mo thay mua vang

  39. Pingback: ตู้แปลภาษา

  40. Pingback: 안전놀이터추천

  41. Pingback: www.loomee-tv.de

  42. Pingback: chocolate labradoodle puppies for sale

  43. Pingback: nằm mơ thấy mình bay lơ lửng

  44. Pingback: Omicron optics

  45. Pingback: mơ thấy người cha đã mất

  46. Pingback: fun88

  47. Pingback: Bichon Puppies for Sale

  48. Pingback: beagle puppy breeders

  49. Pingback: mơ thấy con cá đánh đề con gì

  50. Pingback: Tallahassee Real Estate

Comments are closed.