Poročilo z EFORT fellowshipa na Irskem junija 2018

Poročilo o udeležbi na “EFORT travelling fellowship” na Irskem (junij 2018)

Avtor: Domen Stropnik

EFORT travelling fellowship je odličen način za vpogled v izobraževalni in zdravstveni sistem gostujoče države. V juniju 2018 sem tako preživel 1 teden na Irskem in Severnem Irskem.

Po pristanku v Dublinu smo se takoj odpravili na popotovanje do Belfasta, kjer nas je pričakal predsednik Irskega ortopedskega združenja, dr. David Beverland. Razkazal nam je svojo Hip Outcome enoto, ki jo je vzpostavil za boljše sledenje pacientov z vstavljeno kolensko ali kolčno endoprotezo. Glede na to, da je v svoji karieri opravil približno 15.000 artroplastik kolena in kolka je za sledenje tako enormnega števila pacientov potrebna tudi zelo dobra organiziranost vseh vpletenih. Po ogledu bolnišnice nam je dr. Beverland v svojih predavanjih razkril kar nekaj njegovih »trikov« povezanih z artroplastiko kolka.

Naslednji dan smo dobili vpogled v organiziranost travmatoloških klinik na Severnem Irskem. Potrebe so se v zadnjih letih nekoliko zmanjšale, vendar so osnove sistema bile vzpostavljene v sedemdesetih letih, v času pogostih bombnih napadov s strani IRA-e. Popoldan je bil nekoliko bolj lahkoten z ogledom Titanic muzeja. Vsem znana »nepotopljiva« ladja je bila namreč zgrajena v Belfastu. Zvečer je sledila sproščena večerja z ostalimi udeleženci fellowshipa in lokalnimi specializanti, na kateri smo si izmenjali podobnosti in razlike med zdravstvenimi sistemi v posameznih državah.

Tretji dan smo preživeli v Cappagh National Orthopaedic Hospital v Dublinu. V jutranjih urah smo si ogledali nekaj operacij in kliniko. Popoldan nam je dr. Gary O’Toole na zelo zanimiv in enostaven način predaval o osnovah kostnih tumorjev. Popoldan je spet bil rezerviran za družabne dogodke z obiskom ene izmed največjih pivovarn na svetu – svetovno znanim Guinnessom in obiskom tradicionalne irske večerje s plesom v restavraciji Johnie Fox’s.

Četrti dan smo se prestavili v majhno mestece Portaloise, ki je gostilo 3-dnevni letni kongres Irskega ortopedskega združenja. Prvi dan je bil namenjen specializantom, saj zraven predavanj potekajo tudi poskusni specialistični izpiti, med katerimi so uradni izpraševalci na voljo za vsa vprašanja in nejasnosti. Naslednja dva dneva sta namenjena vsem irskim/britanskim ortopedskim kirurgom z raznovrstnim strokovnim programom. V teh treh dnevih skupnega bivanja se je med vsemi udeleženci fellowshipa razvila marsikatera debata s katerimi smo si vsi razširili obzorja in dobili potrditev, da nikoli ne obstaja le ena resnica. Med nami so se spletla prava prijateljstva, ki bodo zagotovo trajala še mnoga leta.

Sam sem bil s potekom fellowshipa izjemno zadovoljen. Zraven na novo pridobljenih znanj sem s seboj v domovino prinesel še drugačen pogled na problematiko ortopedske kirurgije v Sloveniji, saj so problemi enotni praktično v vseh državah Evrope. Vsi skupaj smo preživeli čudovit teden, pridobili ogromno kontaktov in možnosti za mednarodno sodelovanje tudi v prihodnje, zato bi udeležbo na EFORT travelling fellowshipu toplo priporočal vsakemu specializantu.

This Post Has 20 Comments

 1. Pingback: fake rolex datejust

 2. Pingback: Digital Transformation Solutions

 3. Pingback: https://www.personalinjurylawyersandiego911.com

 4. Pingback: Sell Fresh Dumps Online

 5. Pingback: Bassetti kaufen

 6. Pingback: Regression Testing

 7. Pingback: paito warna

 8. Pingback: smith and wesson

 9. Pingback: qqslot

 10. Pingback: bí kíp giữ chồng

 11. Pingback: Engineering

 12. Pingback: nằm mơ thấy cãi nhau danh so ma

 13. Pingback: milad cc shop

 14. Pingback: diamond painting

 15. Pingback: 토토

 16. Pingback: mơ thấy bếp lửa cháy

 17. Pingback: nằm mơ thấy cháy rừng

 18. Pingback: sagame

 19. Pingback: nameservers squarespace

 20. Pingback: telegram forex signals

Comments are closed.