Poročilo o sestanku UEMS-OT (EBOT) na Dunaju (15.-16.11.2019)

Poročilo o sestanku UEMS-OT (EBOT) na Dunaju (15.-16.11.2019)

Kot predstavnik Slovenije sem se 15. in 16.11.2019 udeležil rednega sestanka UEMS-OT na Dunaju.

Sestanka so se udeležili delegati 27 držav, manjkali so le iz Danske. Hrvaške, Švice, Slovaške in Portugalske.

V uvodnem delu je bila predstavitev novih članov in sprejet zapisnik sestanka v Rotterdamu v maju 2019.

Sestanek se je začel z vabljenim predavanjem prof. dr. Reinharda Windhagerja, predstojnika skupne Klinike za ortopedijo in travmatologijo Univerze na Dunaju, z naslovom : Orthopedics and Traumatology, a new speciality in Austria. Postopek združevanja specialnosti ortopedije in travmatologije se je začel l.2012 z odlokom Ministrstva za zdravje (iz neformalnega pogovora po predavanju zvem, da je bil ta odlok posledica intenzivnega večletnega lobiranja s strani travmatologov, ortopedi so bili proti!). V letu 2013 poimenovanje specializacije – Orthopedics and Trauma Surgery. Leta 2014 obe združenji podata kurikulum za novo specializacijo na Zdravniško zbornico. Kurikulum je usklajen z UEMS-EFORT kurikulumom. Potek specializacije iz ortopedije in travme pa je tako zastavljen, da omogoči med specializacijo usmeritev v ortopedski del ali v travmatološki del

Organizacija ustanov, kjer izvajajo ortopedsko in travma oskrbo je na državnem nivoju zastavljena tako, da so 3 nivoji, pri čemer tretji predstavlja terciarno dejavnost tudi s  posebnimi subspecialnostmi. V letu 2018 je bilo stanje glede števila specialistov v Avstriji tako: ortopedija in ortopedska kirurgija 1184, travmatologi 1418, ortopedija in travmatologija 199. V osnovi je začetni skupni del, ki se nato razdeli v dve debli – ortopedsko in travmatološko. Ko kandidat začne s specializacijo je to v skladu s potrebami ali na ortopediji ali na travmatologiji, tako da je že v začetku določeno ali bo bolj ortopedsko ali travmatološko usmerjen.

Na medicinski univerzi Dunaj je tako krovni Oddelek za ortopedijo in travma kirurgijo, ki ima 2 diviziji: divizija za ortopedijo in divizija za travma kirurgijo in sta ločeni. Sodelovanje pa poteka za določena področja preko kliničnih odborov: za mišično skeletne infekcije, tumorje, rekonstrukcijo ekstremitet in interdisciplinarnih odborov za hrbtenico, šport, pediatrijo, revmatična obolenja, revizijske artroplastike, hrustanec.

Povzamem lahko, da ta skupna specializacija omogoča lažje prehajanje med obema debloma specializacije , in tudi po zaključku specializacije, če je to potrebno, prehod iz bolj travmatološkega v bolj ortopedskega kirurga in obratno.  (Iz neformalnih pogovorov pa je jasno, da so s tem pridobili le travmatologi, ker lahko opravljajo tudi ortopedijo. Ortopedi s to novo specializacijo niso zadovoljni in nasvet predstavnika Avstrije v UEMS-OT za Slovenijo je bil, da če je le možno, naj ohranimo trenutno stanje. Tudi v Nemčiji, kjer je bil ta proces združevanja napravljen že pred leti, se pojavljajo vse močnejše težnje po ponovni ločitvi na specializacijo iz ortopedije in travme. Podobni trendi naj bi bili tudi v ZDA). Moj komentar je, da ni razumno združevanje v času, ko se celotna medicina subspecializira (npr. znotraj splošne krg abd kirurgija, travmatologija, v Evropi že tudi športna medicina…), tako da moramo za vsako ceno ostati samostojna specializacija.

Naslednji prispevek, ki je sprožil precejšnjo debato je imel prof. dr. Jorge Mineiro o EBOT izpitu – An update on the evolution of the EBOT exam. Evropo sestavljajo številne, a različne države, v katerih so standardi za medicinsko izobraževanje visoki, enako za specializacije, a vseeno različni. In že od začetkov EU je bila ena glavnih skrbi harmonizacija različnih programov, da bi to omogočilo prosto prehajanje zdravnikov in najvišji možni standard zdravljenja. In EBOT izpit je kot EU certifikat, ki to omogoča. Izpit sestoji iz treh delov:

 • Pisni del: teoretično znanje, poznavanje podatkov,
 • Ustni del: klinična presoja in sprejemanje odločitev,
 • Klinični del: naravnanost, klinične veščine in profesionalno vedenje.

Začetek EBOT izpitov je bil leta 2001, po 18 letih je tendenca , da EBOT izpit prevzame mesto nacionalnega izpita. (za nekatere specialnosti je to v določenih državah že obvezno). Več delegatov je izpostavilo težavo, da je prehodnost EBOT izpita le 60-70% in če bi to nadomestilo nacionalni izpit, je to lahko velika težava. Tako da tega večina delegatov v lastnih državah ne bi mogla zagovarjati. Velika pomoč  in dobro orodje pri zagotavljanju sprotnega študija je interim izpit, ki ga je letos 9.4.2019 po celi Evropi opravljalo okrog 1000 kandidatov, tudi 10 v Sloveniji. Povedal je, da so ga v CESMA (Council of European Specialities Medical Assessments) opozorili na slabo prehodnost oziroma uspešnost pri opravljanju izpita in mu predlagali, da naj se nekoliko omili zahtevnost. A je njegovo mnenje, da to ne pride v poštev. Potrebno pa bo optimizirati pripravo izpita – ustrezna selekcija oziroma izbor in porazdelitev in taksonomija izpitnih vprašanj. Do sedaj je že že okoli 2000 MCQ. Poleg tega se iščejo izpraševalci, ki bi lahko ustni del zagotovili tudi še v drugem jeziku. Letos je opravljalo končni ustni izpit 159 kandidatov. Za zaključek pove, da je EBOT izpit vse bolj poznan in prestižen. Da je znotraj EU tendenca, da evropska kvalifikacija prevzema mesto nad nacionalno kvalifikacijo.

V nadaljevanju so poročila predstavili predstavniki EBOT v različnih odborih in MCJ (Multidisciplinary Joint Comission).

EACCME (European Accreditation Council for CME) : Slovenija v tu ne sodeluje, na spletno stran se vstopi preko portala UEMS. Število vlog za akreditacijo od 2002 narašča, letno jih je okrog 1900. Prispevek za akreditacijo je odvisen od velikosti dogodka oziroma števila udeležencev (od 4500 EUR navzdol). Ustanova oziroma organizacija, ki organizira stalne akreditirane dogodke lahko postane t.i. »trusted provider« in s področja ortopedije in travmatologije je trenutno to le AO.

MJC za NASCE (Network of Accredited Skills Centres in EUROPE): v Evropi je 12 akreditiranih centrov, najnovejši je v Aarhusu na Danskem. Na sestanku v septembru v Stockholmu je bilo veliko govora o pomenu umetne inteligence, strojnega učenja, ki omogoča zbranega velikega števila podatkov pomoč pri kliničnih odločitvah. Vendra pri tem strojnem učenju nikoli ne veš, zakaj je bila taka rešitev ali odločitev predlagana, ali je pri tem kakšen bias…In to lahko postane zelo problematično, če bodo do teh ali takih podatkov prišle zavarovalnice.

MJC za hrbtenico: nič novega.

MJC za Športno medicine: potrjen je bil ETR za športno medicine in specializacija iz športne medicine je sedaj priznana in potrjena s strain UEMS in bo v kratkem dodana na seznam potrjenih specializacij.

MJC za redke bolezni: v različnih državah so po bolnišnicah, inštitucijah zbirke podatkov, registry, ki pa niso povezani. Nastavljen je projekt, da se zaprosi za finančna sredstva za vzpostavitev povezave v skupni register, ki bi nato na večjem številu primerov omogočil bolj kvalitetne analize in raziskave.

MJC za kontrolo infekcij: Do marca 2020 se pričakuje, da bodo vzpostavljene  Core Competenties iz tega področja. Delo poteka dokaj intenzivno, vodilno vlogo imajo infektologi in mikrobiologi.

Sledila je predstavitev zdravstvenega Sistema in dela nacionalnega združenja v Romuniji. Število prebivalcev v Romuniji v letu 2018 je bilo 18,5 milijonov, kar je več kot milijon manj kot l.2012 (izseljevanje zaradi ekonomskih razlogov, zelo izrazito tudi med zdravniki). V letošnjem letu so se zdravniške plače podvojile, kar je nekoliko zajezilo odhode v tujino. Zdravstveni proračun je le 5,1% GDP, kar je najmanj v Evropi in polovico manj kot v ostalih državah. V državi je 681 ortopedov, velika večina v javnih ustanovah. Vsaki 2 leti organizirajo Romunski ortopedski kongres, ki je strokovno na kar visokem nivoju.

Sledila je predstavitev in zelo vroča diskusija ob predavanju prejšnjega predsednika EFFORT Pera Kjaersgaard-Andersena o MDR (Medical Device Regulations). V vseh možnih odborih, na vseh nivojih v EU, pri Evropski komisiji poteka intenzivno lobiranje, dokazovanje o škodljivosti, neustreznosti in neizvedljivosti EU regulative za vse medicinske pripomočke na vseh področjih. Edini  + te regulative bi bila večja varnost pacientov, a še to je vprašljivo. Uveljavite bo nedvomno zmanjšala število implantatov na tržišču, prišlo bo do pomanjkanja implantatov. Legacy produkti bodo verjetno tisti, ki bodo izginili (poceni preizkušenih implantatov se ne bo izplačalo proizvajati. Na tržišču bodo ostali dražji, ki pa niso nujno boljši). Cena se bo dvignila. Izvajati se bodo morala povsem nepotrebne študije – in to v akreditiranih centrih, za ortopedske produkte je ena sam v Evropi – ki tega do uveljavitev v maju 2020 ne bodo izvedene. Varnost produktov, ki bodo ostali na tržišču, bo pod vprašajem. Prošnja Pera, ki je koordinator vseh aktivnosti s področja ortopedije, je bila, da se povežemo z drugimi združenji posameznih specialnosti in preko Zdravniške zbornice kontaktiramo in s podatki in dejstvi seznanimo slovenske poslance v Evropskem parlamentu.

Naslednji sestanki so:

 • Tartu, Estonija 29.-30.5.2020,
 • Jesen 2020 Portugalska,
 • -22.5.2021 Berlin.

Tomaž Silvester

 

This Post Has 51 Comments

 1. Pingback: chiem bao thay voi

 2. Pingback: mơ thấy con đỉa

 3. Pingback: Website

 4. Pingback: colorful heels

 5. Pingback: meja qq

 6. Pingback: https://www.java37.com/

 7. Pingback: mơ thấy bếp lửa cháy

 8. Pingback: mơ thấy nhẫn vàng đánh con gì

 9. Pingback: knockoff knockoff watches uk

 10. Pingback: white leaf

 11. Pingback: nằm mơ thấy đầu người

 12. Pingback: lợn đẻ

 13. Pingback: https://www.glowreplica.com/

 14. Pingback: pg slot

 15. Pingback: mơ thấy chuối xanh

 16. Pingback: nằm mơ thấy nấu ăn

 17. Pingback: choi game danh bai doi thuong tren may tinh

 18. Pingback: tennis truc tuyen

 19. Pingback: Digital Transformation companies

 20. Pingback: chiem bao thay di chua

 21. Pingback: Slip Covers For Sofa

 22. Pingback: nằm mơ thấy chạy xe đạp

 23. Pingback: đàn ông song ngư

 24. Pingback: mơ trả nợ đánh con gì

 25. Pingback: quả mít là số mấy

 26. Pingback: số may mắn của sư tử

 27. Pingback: xếp hạng các chòm sao

 28. Pingback: nam song ngư và nữ nhân mã có hợp nhau

 29. Pingback: so mo tho de

 30. Pingback: rock island vr80

 31. Pingback: satta king

 32. Pingback: nằm mơ thấy nhà mới

 33. Pingback: mơ thấy bắp ngô

 34. Pingback: mơ thấy cá chép đánh con gì

 35. Pingback: nằm mơ thấy mẹ bị bệnh nặng

 36. Pingback: mơ thấy chó đẻ

 37. Pingback: mơ thấy người khác chết đuối

 38. Pingback: con cóc số mấy

 39. Pingback: buy silicone sex dolls online

 40. Pingback: музыка 2021

 41. Pingback: Online smoke shop

 42. Pingback: nam mo thay mua vang

 43. Pingback: Skrotning bil

 44. Pingback: https://sun-plumbing.info/water-heater-services-in-garden-grove-ca-92840

 45. Pingback: La Licorne Beauté arnaque

 46. Pingback: nằm mơ thấy lạc đường

 47. Pingback: Buy guns online

 48. Pingback: f1b labradoodles for sale

 49. Pingback: https://www.sonsofheaven.com

 50. Pingback: Pinball Machines for Sale

 51. Pingback: virtual tours

Comments are closed.