Mesečni Zoom sestanki Združenja ortopedov

Letošnjo jesen se bomo tako kot celoten zdravstveni sistem tudi mi ortopedi primorani soočati s številnimi izzivi.
Drugi val COVID-epidemije ni bil nepričakovan, a vendar bi težko rekli, da smo ortopedi nanj pripravljeni. Razmere se bodo najbrž spreminjale iz tedna v teden, iz dneva v dan, ortopedski oddelki se bodo zapirali in odpirali, in tudi ortopedi bomo še naprej sporadično zbolevali … 😞
Vsem, ki ste/boste zboleli želimo, da okužbo prebrodite s čim manj posledicami.
Na tem mestu se želim zahvaliti kolegom, ki so se odzvali povabilu Združenja ortopedov in bodo pomagali pri organizaciji mesečnih videokonferenc.😊 Preko Zoom platforme SZD bomo tako enkrat mesečno vzdrževali strokovno kondicijo in primerjali cehovske izzive po Sloveniji.
Vsak sestanek bo potekal preko Zooma (povezava) po naslednjem vrstnem redu:
1. Predavanje specializanta na neko osnovno ortopedsko temo
2. Predavanje specialista kot nadgradnja prve predstavitve (zanimiva kirurška tehnika, klinični primer, zaplet zdravljenja…)
3. Diskusija z vprašanji slušateljev
4. Aktualna problematika članstva
Sestanki bodo potekali ob sredah v večernih urah (med 19:30 in 20:30 uro), ko se bo večina članstva najlažje udeležila sestankov.
Razpored terminov in imena predavateljev:
a) 11.11.2020 – Mateja Perc Reljič (Artroza gležnja) in Jurij Štalc (Kirurške tehnike za zdravljenje artroze gležnja)
b) 9.12.2020 – Peter Strašek (Plazmocitom) in Attila Szunyog (Klinični primer – solitarni plazmocitom na hrbtenici)
c) 6.1.2021 – Lenart Zore (Kje so meje artroskopije kolčnega sklepa – pregled literature in prikaz algoritma) in Klemen Stražar (Izkušnje iz prakse)
d) 10.2.2021 – Luka Gorjan (Pregled zapletov pri operaciji hrbtenice) in Vasja Kašnik (Klinični primer – iatrogena vaskularna poškodba)
e) 10.3.2021 – Blaž Tisel (Poškodbe rotatorne manšete) in Igor Vučajnk (Kirurške tehnike za oskrbo raztrganine rotatorne manšete)
f) 14.4.2021 – Samo Hrašovec (Lezije kostnega mozga) in Matevž Kuhta (Subhondroplastika)
Ne dvomimo, da bodo zanimiva predavanja dober uvod v diskusijo, pri kateri pričakujemo sodelovanje vseh, ki jim je dotična tematika blizu.
Za konec pa pričakujemo tudi primerjavo informacij o aktualnih razmerah na posameznih oddelkih in pobude članov.
Vsem tudi želimo, da boste kos organizacijskim in osebnim izzivov, ki nas ortopede čakajo v prihodnjih mesecih. Brez dvoma bo prilagajanja glede na prejšnji tempo dela veliko.