Poročilo z EFORT fellowshipa v Estoniji

REPORT – EFFORT TRAVELLING FELLOWSHIP SPRING – ESTONIA 2019

Letošnja pomladna izmenjava evropskih specializantov ortopedske kirurgije je pod pokroviteljstvom krovne organizacije EFORT, ki je za posameznega kandidata donirala štipendijo, in Estonije, kot države gostiteljice, potekala od dvanajstega do osemnajstega maja v mestih Tartu in Talin. Cilj neprekinjenega izobraževanja, ki si ga je krovna organizacija zadala, je prenos znanj, izboljšava in poenotenje programov, sodelovanje ter enotnost. Rdeča nit programa je poleg zgornjih dejstev zagotovo tudi ustvarjanje novih vezi s širjenjem kulturnih vrednot in tradicij med udeleženci.

Udeleženci, ki smo prihajali iz trinajstih evropskih držav, smo tedensko druženje pričeli z neformalno večerjo, na kateri smo podrobneje spoznali predviden strokovni in družabni program. V univerzitetnem mestu Tartu, kjer je tudi edina medicinska fakulteta v državi, smo preživeli prva dva dneva. Pričeli smo z jutranjo kavo, estonskimi slaščicami in raportom, nadaljevali z zanimivimi predavanji iz področij ortopedije in travmatologije ter nato imeli priložnost sodelovati kot asistenti pri operativnih posegih. Specializanti so v popoldanskem času pripravili odličen program, ki je vključeval vse od degustacij pristne baltske kulinarike, v tekoči in trdi obliki, ogledov mest in muzejev, pa do športnih iger, plavanja v ledeno hladnih jezerih  ter sprostitve v tradicionalnih savnah.

V sredo smo s hitrim vlakom pripotovali v glavno mesto in obiskali največjo regionalno bolnišnico v državi, kjer so nas kot goste lepo sprejeli. Poleg teoretičnih prezentacij z živahnimi diskusijami smo obnovili nekatere klinične poti in opazovali kompleksnejše posege pri menjavi sklepnih protez in korekcijah osnih deformacij hrbtenice. Sproščen, a strokovno  kakovosten program smo nadaljevali tudi v prihodnjih dveh dneh, ko smo obiskali še dve mkestni bolnišnici. Izpostavil bi, da je vsa oprema zelo kakovostna in napredna. Razvit imajo sistem, ki vključuje zbirko vseh opravljenih preiskav, tako slikovnih kot laboratorijskih, za vsakega pacienta in v vsaki ustanovi.

Če povzamem, je šlo za fantastično in nepozabno izkušnjo, s pestrim socialnim programom, ki je omogočil, da smo vsi udeleženci v nekaj dneh postali pravi prijatelji in ne samo stanovski kolegi. S tem smo po mojem mnenju izpolnili glavni cilj programa – enotnost. Razširili smo svoja obzorja in obogatili svoje znanje.

Rok Slokar,

Celje General Hospital